Vi sier ikke ja fordi vi aldri har lært konseptet NEI. De aller fleste vet veldig godt at den veien de går ikke er bærekraftig. Vi sier ikke nei fordi det alltid er ei bakside, nemlig tankekjør. Er jeg en dårlig person? Hva vil skje med dem når jeg sier nei? Samtidig vet man at døgnet kun har 24 timer og at det er viktig med nok søvn.

Når man googler etter råd finner man gjerne slike: vent med å si ja, øv på å si nei, du trenger ikke å komme med en forklaring. Hvorfor fungerer disse rådene på få mennesker? Fordi rådene ber oss om å starte i feil ende.

Forestill deg et øyeblikk at du skal si nei til noen. Se for deg scenen.

Hva skjer? Jeg gjetter at noe av dette dukker opp: kanskje begynner hjertet å slå litt hardere, kanskje blir du tung, kanskje du synker sammen, kanskje du kjenner på en klump i magen, kanskje kjennes det du som du mister fotfestet.

Alle rådene som blir gitt overser den fysiske reaksjonen som trigges og  det voldsomme tankekjøret og den dårlige samvittighet som forfølger.

Slike råd ser på problemet et teknisk problem som må løses der ute, mens det egentlig er et emosjonelt problem som må løses på innsida.

Coachingprosess for å dempe den dårlige samvittigheten

Steg 1

Bli kjent med delen som ikke greier å si nei. Hva er det den er redd skal skje hvis du plutselig begynner å si nei utover at det gir dårlig samvittighet

Steg 2

Hvilke regler og verdier kjører i bakgrunnen. Et enkelt sted alle kan ta, er å skrive ned tanker rundt det å si nei. Hvilke verdier bryter du? Hvilke tabuer bryter du? Hvilke regler bryter du? Hva sier dette om deg? Skriv ned!

Steg 3

Rydd i følelser og i den dårlige samvittigheten

Mitt håp er at du skal forstå at det er mulig å skape seg et bedre liv ved å endre måten du snakker til deg selv på.

Trine Teialeret

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>