Hver gang Reidun opplevde noe som lignet på en feil; et feil ord, en sur kommentar fra noen, en antydning om at noe ikke var som det skulle, så ble hun kvalm. Samtidig kom alle minnene kastet over henne. Strenge blikk og krasse ord blafret fordi. Liten jente som gjemte seg. StoreReidun som gjenopplevde lilleReidun sine smerter.

Forståelig nok prøver de fleste å bli kvitt denne emosjonelle smerten. De fleste velger strategier som sjokolade, mat, alkohol, shopping. Andre velger å gjemme seg gjennom å aldri ta noen sjanser eller å dilte etter og overlate til andre å velge. Atter andre havner ned i avgrunnen der de drømmer om en bedre oppvekst. Der de leker med tanker om hevn og rettferdighet.

Saken er den at ingen av disse problemløsningsstrategiene helbreder sårene. De bare dekker over litt midlertidig, helt til plasteret blir revet av igjen. Alt føles ensomt og urettferdig.

Hvordan komme ut av dette?

Veien ut av problemene våre er som regel noe helt annet enn vi har trodd. Hvis det hadde vært slik man trodde, hadde man ikke hatt problemet! Derfor er det lurt å hele tiden se etter kontraintuitive løsninger og teste ting som i utgangspunktet trigger litt motstand. Da er man ofte på sporet av noe.

  1. Aksept

Først trenger man å akseptere hvordan man har det. Alle opplever emosjonell smerte, men ikke alle lider. Lidelse skapes av motstand mot å akseptere livets tøffe realiteter. Man er akkurat der man er i livet og fra det startpunktet starter helbredelsesreisen.

2. Vær ærlig med deg selv

Ingen ser verden slik den er. Alle har blindsider og slagsider. (Hvis du vil vite mer om dette, se videoen nedenfor). Alle forteller lurehistorier, men vi lyver med vilje. Det som skjer er at man går seg vill når man prøver å skape mening ut av det som skjer med oss og rundt oss. Våre forklaringer og tolkninger av det som skjer, blir til sannheter.

Den aller største hindringen for å helbrede seg selv, ligger nettopp i dette av vi tror på våre egne tanker, følelser og sannheter.

Mange prøver å pynte litt på sannheten. Mange gjør det motsatte, og gjør seg selv mørkere og fælere enn det i realiteten er grunnlag for. Eksempler på lurehistorier er:

Jeg er ikke god nok

Alle andre er lykkelige

Alle ser ned på meg

Hvis det ikke hadde vært for oppveksten, så……

Hvis bare………….

Hvis bare jeg hadde hatt vokst opp i en annen familie……….. Ja hvis du hadde vokst opp i en annen familie, hadde du garantert ikke hatt de emosjonelle smertene som du opplever i dag. Du hadde hatt andre! Disse hadde kanskje vært like ille eller litt bedre eller på samme nivå som i dag. Alle opplever små traumatiske hendelser som preger oss. Det er umulig å unngå. Forskjellen er hvordan vi forholder oss til det.

Det er ikke sikkert du liker å få det slengt rett i ansiktet, men skal vi ha håp om å helbrede oss selv fra emosjonell smerte, er det nødvendig å ta tyrene ved hornene og se på lurehistoriene vi forteller oss selv.

Jeg kan hjelpe deg å rydde opp i flashbacks

Har du opplever emosjonelle sår som blir revet opp igjen og igjen

Har du ubehagelige minner som forfølger deg

Forteller du lurehistorier

Så kan jeg hjelpe deg å utforske uten å drive med arkeologiske utgravninger. Jeg kan hjelpe deg å helbrede gamle sår uten å snakke om DET. Her finner du ut mer om hvordan jeg jobber.

Mitt håp er at du skal forstå at det er mulig å skape seg et bedre liv ved å endre måten du snakker til deg selv på.

Trine Teialeret

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>