Hjelperen – altuisten– omsorgspersonen – vennen – muliggjøreren – behageren

tall2

Beste sider

Elskelig, omsorgsfull, smidig, innsiktsfull, sjenerøs, entusiastisk, medfølende

Verste sider

Martyrisk, indirekte, manipulerende, besittende, hysterisk, slesk, demonstrativ

Tanke- og handlemåte

Oppnår kjærlighet gjennom å være hjelpsom. Tar seg av andre menneskers liv. Støtter og gleder dem som står hjelperen nær. Trives i en jobb hvor hjelperen er ”makten bak tronen”, den som sørger for at alt fungerer. Har naturlig anlegg for å skape kontakt med andre, viser ulike sider av seg selv, forskjelligs selv-er avhengig av hvem de er sammen med. Et selv for gruppen, et selv for sjefen, mange selv-er for privatlivet.

Du er muligens en hjelper når du kjenner igjen følgende mønster

Det er viktig for deg å oppnå anerkjennelse. Du tilpasser deg for å gjøre andre til lags. Du imøtekommer andres behov fram for dine egne. Du er stolt over at det er behov for deg, over å være en sentral person i andres liv, over å være uunnværlig. Du har en følelse av at du har mange forskjellige selv-er for å imøtekomme andre sine behov. Du kan oppleve forvirring mellom de mange selv-er: hvilket av dem er virkelig meg? Du har et ønske om frihet. Du føler deg begrenset av å skulle gi støtte til andre hele tiden.Du har virkelig dyp innfølingsevne.

Typiske overbevisninger

Hvis jeg får anerkjennelse, er jeg elsket. Jeg er uunnværlig for andre. Jeg må gi til andre for selv å få. Andre bør anerkjenne meg for alt det jeg gjør for dem. Jeg kan ikke være meg selv fullt og helt sammen med andre. Hvis jeg virkelig begynner å fokusere på mine egne behov, vil det ikke være endre på hvor mange behov jeg har. Jeg eksisterer gjennom det jeg gir til andre. Hvis jeg viser alle sider av meg selv, blir jeg ikke elsket.

 

Beskrivelsen gir en liten smakebit. For å få tak i dypben og dynamikken  i de ulike personlighetene, må du lese og gå på kurs. Jeg anbefaler disse bøkene:

Enneagrammet – din personlige utviklingsvej av Helene Kongsback Makani

Enneagrammets visdom av Don Richard Riso & Russ Hudson

The enneagram in love & work av Helene Palmer

Mitt håp er at du skal forstå at det er mulig å skape seg et bedre liv ved å endre måten du snakker til deg selv på.

Trine Teialeret

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>