Hvordan kan en kontrollfreak stoppe bekymringene over alt som kan gå galt?

Er du lei av «gode råd» når du deler dine bekymringer med andre? Det er da vel ikke noe å bekymre seg over, det går bra, sier de kanskje? Eller kanskje de sier: du trenger bare å tro litt på deg selv!

De vet ikke hva de snakker om. Man kan ikke bare slutte å bekymre seg, hvem vet hva som kan skje da? Bekymringene hadde ikke vært noe problem hvis man hadde greid å la være å bekymre seg. Bekymringen er et problem fordi bekymringene går på autopilot, de bare er der, utenfor kontroll. Hvis man prøver å kontrollere bekymringene, for eksempel gjennom å tenke positivt, går man til kamp mot autopiloten og den kampen vinner man ikke.

Er det noe håp?

Ja, det er et håp, men ikke ha forhåpninger om å slutte å bekymre deg. Man har større sjanser for å lykkes hvis man lærer seg kunsten å bekymre seg klokere! Å spille på lag med autopiloten. Det handler om å forstå hvorfor man bekymrer seg, hva ønsker man å oppnå med det?

NB: det handler ikke om å bedrive arkeologiske utgravninger av hvorfor man begynte å bekymre seg, hvor gammel man var da problemet startet og hvem sin skyld det var. Når man gjør dette, roter man seg enda mer fast i sitt eget tankespinn.

Å bekymre seg klokere handler om å gjøre Frans av Assisi sine ord til sine.

Gi meg mot til å endre det som er innenfor min kontroll. Gi meg sinnsro til å akseptere det som er utenfor min kontroll. Gi meg visdom til å se forskjellen

Fritt etter Frans av Assisi

Bekymring er ikke noe man velger i dag, men resultatet av et valg man tok en gang for mange år siden. Et valg man tok fordi det gav en følelse av mestring. I årenes løp har mestringsmønsteret blitt til en autopilot som kanskje ikke tjener personen lengre. Det bare ligger der med sine vaner og skaper støy i tankene. Løsninga på bekymringsproblemet ligger i forstå mekanismene som ligger bak.

I mange sammenhenger er det smart å bekymre seg for hvordan man skal få kontroll på ting. Skal man på fjelltur, er det smart å være riktig utstyrt. Skal man ut i båt, er smart å vurdere strøm, vær og vind. Man kan gjøre noe med problemet og stoppe bekymringen.

Det er når man begynner å bekymre seg over ting som er utenfor egen kontroll at problemene oppstår. Mangel på mulighet for å gjøre noe med problemet, gjør at det tyter ut i form av indre kaos.

Første steget på vei mot mindre bekymring, er å studere bekymringen med klokskap og tørre å se nærmere på sin egen tenking.

Ønsker du å lære hvordan du skal bekymre deg klokere.

No comments yet! You be the first to comment.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.