Ofte er råd om stressreduserende tiltak knyttet til planlegging og tidsstyring. Bli flinkere til å planlegge aktiviteter, ta i bruk et nytt og fantastisk tidsplanleggingssystem og lag todo-lister. Bli flinkere til å prioritere. Adresserer disse rådene det virkelige problemet?
Dette er råd som har fokus på de YTRE sidene ved stressfølelsen. Her skal du få vite hvorfor det er like viktig å se på det som foregår på innsida, mellom ørene. Vi har alltid et mindset med oss og i mange sammenhenger er det vår største sabotør. Man overvinner ikke den sabotøren med en nytt timemanagersystem.
Hvordan oppfatter vi tid inn i oss?
Dette er ulikt fra person til person, derfor kreves idividuelle og generelle råd til hvordan man skal håndtere stress.
Man må stille seg spørsmål som:
- Kommer tida mot deg eller er det du som beveger deg i retning av tid?
- Hvordan er din mentale tidslinje
Du kan se mer om dette i videoen.
Hvordan ser du på arbeidsbyrden?
Vi har alle ulike metaforer for arbeidsbyrde, derfor vil rådene om hva som fungerer være individuelle og ikke generelle.
- Må du sjonglere alt
- Springer du på ei tredemølle eller i et hamsterhjul
- Står og faller alt på deg
- Bærer du en for stor bør
- Går du rundt i tåke
Se video for mer om metaforenes betydning
Er metaforisk rødt flagg er når man stanger hodet i veggen eller er i ferd med å bli utbrent.
Hvordan selvbildet eskalerer stressnivået?
Mange har føler seg liten inni og prøver å være flink og fikse alt. Det er mulig å holde det gående i mange år ved å være god til å styre tiden sin, men det er ikke bærekraftig på lang sikt. Skal man bli kvitt stresset, trenger man å jobbe med eget selvbilde.
Når man ser på mindsettet og følelsene rundt det man må prestere og fikse, da kommer man nærmere reelle løsninger. Stresset reduseres.