Hvordan bli mindre nedtråkkbar?

Er du godhjertet og lar andre menneskers behov komme i første rekke? Det er en god egenskap, men den har side skyggesider.

På seg selv kjenner man andre, sier ordtaket. Akkurat for deg som lett lar deg tråkke ned er kanskje det ikke helt sant!

Tidligere trodde jeg at alle andre tenkte som meg og så verden på samme måte som meg. Når andre tråkker på meg, betyr det derfor at jeg ikke er god nok, det er noe feil med meg. Når jeg bare blir god nok, da vil folk tatt hensyn, ville de ikke?

Beklager, feil! At andre tråkker på deg handler ikke om din verdi som menneske. Litt handler det om deg, men ikke slik du tror. Det kommer jeg tilbake til om litt. Alle sammen tråkker over og tråkker feil fordi vi er forskjellige, fordi vi ser verden på ulike måte, fordi vi har ulike verdier. Av og til tråkker folk feil fordi de er syke, deprimerte, har mistet jobben, har migrene osv. Da greier vi ofte ikke å være empatisk tilstede hos alle vi møter.

To ulike måter å møte grenseovertråkk

Ja, i veldig mange sammenhenger burde mange ikke gjort som de gjør. De burde skjønne. Da har vi to hovedstrategier; den ene er å beskylde andre for å være narsissister som ikke tar hensyn, den andre er å sette grenser for oss selv. Siden vi ikke kan endre på andre mennesker, har vi bare ett triks, nemlig å endre på måten vi forholder oss til andre mennesker på og sette grenser for oss selv.

Det er ikke egoistisk å sette grenser

Det er egoistisk å sette grenser for seg selv, tenker du kanskje? Nei, det er ikke egoistisk, det er helt nødvendig. For å gjøre det lettere, er det viktig å rydde en stor misforståelse av veien. Den som tenker mest på andre og tar hensyn til andre, har en tendens til å tro at selvfølelse er noe du må gjøre deg fortjent til. Og at det er andres positive reaksjoner som styrker selvfølelsen. Dette tankesettet er regelrett farlig for selvfølelsen.

Selvfølelse kommer innenfra

Det er en stor misforståelse at selvfølelse er noe som kommer utenfra. Det ligger i selve ordet: følelse av seg selv – det er noe som kommer innenfra. Mange sliter med å ha denne følelsen av seg selv og leter etter den utenfor seg selv. Beklager å si det sånn rett ut, du finner ikke selvfølelsen utenfor deg selv.

Skal du kunne skape selvfølelsen, trenger du å sette grenser rundt deg selv. Grenser for hva du vil tillate andre å gjøre mot deg. Og grenser for hvor langt du skal strekke deg for å ta vare på mennesker rundt deg – nær familie, venner, kolleger, naboer, mannen i gata, hjemløse katter ……………

Hvor er din følelse av deg selv? Søk etter den! Lukk øynene et øyeblikk og let, hvor finner du din følelse av deg selv? Er den inni kroppen din? Er den utenfor kroppen? Er den sterk eller svak? Kanskje du ikke greier å lokalisere den i det hele tatt?

Kan du i det hele tatt forestille deg hvordan det vil være å sette grenser for deg selv slik at andre ikke kan tråkke over deg?

Mange svarer nei og vet ikke på disse spørsmålene. Er du en av dem? Da er det din egen følelse av deg selv du trenger å lokalisere og den er inni deg.

Hva er det neste rette steget for deg for å håndtere disse problemene? Det er selvsagt avhengig av hvor du står. Her er en veileder: 

1) hvis du ikke fant deg selv i øvelsen over – trenger du å finne deg selv Lytt til lydfila du finner her.

2) sette grenser – men du må ha en god følelse av deg selv før du greier å sette grenser

3) hvis du kjenner på motstand – ordne opp i eventuelt ubehag knyttet å jobbe med de to første områdene. Se her for mer stoff om å takle ubehag og negative følelser.

En time med Trine

Jeg kan hjelpe deg med disse tingene:

  1. Utforske hvor selvfølelsen din er. Da tar vi utgangspunkt i lydfila og metoden der
  2. Utforske dine uutalte forventninger og ubevisste drømmer i dine relasjoner til andre, finn ut mer.
  3. Lære deg kunsten å sette grenser. Utforske dine uutalte forventningene og katastrofetankene du har om å sette grenser, finn ut mer.