Slik tør du å bli synlig!

Mange er redd for å være synlig, men ønsker samtidig å bli tatt på alvor og være en bidragsyter. Er dette mulig å forene?

Tove sitter i et møte på jobben. Hun og kollegene sitter rundt et bord og alles øyne stirrer på Tove. Sjefen har nettopp henvendt seg til henne, hva tenker du om dette problemet, spør hun.

Hva føler du i en slik situasjon? Gleder du deg over at noen endelig har tatt til vettet og ønsker å lytte til deg? Eller kryper du sammen og håper at situasjonen skal gå over av seg selv?

For Tove artet det seg slik at kroppen begynner å leve sitt eget svette liv. Hjertet slår og hodet slutter å fungere, og føles helt tomt. Da kommer det ikke mange intelligente ord ut av munnen alle stirrer på. Det kommer bare babbel og alle snur seg heldigvis bort, men de har sett akkurat nok til å skjønne at hun ikke duger.

Et par timer etter fornedrelsen, kommer sjefen inn på kontoret. Hun sier: Tove du trenger å snakke med mer selvsikkerhet ikke bare mumle. Husk, det er utenfor komfortsonen du vokser, fortsetter hun formanende. Men når dette fantastiske stedet de kaller utenfor komfortsonen gjør meg syk, vil jeg vokse da, tenker Tove. Hun begynner nesten å hyperventilere. Ja, da. Takk for supergodt råd, tenker hun ironisk. Nå har ikke jeg for vane å bråke så mye når jeg snakker og hvordan skal jeg i det hele tatt greie å heve stemmen når jeg skjelver sånn at stemmebåndene dirrer helt ut av kontroll, tenker Tove?

Er det mulig å bygge en god selvfølelse med et slikt utgangspunkt?
Selvsagt! Her er mine tips.

1) Forstå usynlighetsmønsteret
For å komme videre, er det lurt å forstå hvorfor du ofte går inn i dette mønsteret. Mange tror at det å forstå handler om å finne årsaker til adferden i barndommen eller i noe som har skjedd. Det er meget mulig at du kan finne en årsak i fortiden. Kanskje du har syslet med det du også? Det eneste du oppnår er å kjøre det inn i et hjørne som et offer. Fordi læreren min gjorde slik eller sånn i 1978, så jeg redd for å være synlig. Hjelper det deg videre i livet å gjøre deg selv til offer for omstendighetene? Neppe. Det kjører deg vel heller inn i et hjørne av hjelpeløshet.

Å forstå sine mønstre betyr noe helt annet enn å lete i fortiden etter svar. Svarene finner du i å skjønne dine egne drivkrefter, dine underliggende verdier og regler. De styrer deg helt ubevisst! Når du blir bevisst på og forstår drivkreftene dine, kan du også kvalitetssikre og eventuelt gjøre endringer. DET er nyttig og produktivt. Du kan ta grep selv helt uavhengig av andre og av din historie. Du vil styrke deg selv på denne måten. Har du lyst å lære mer? Se her

2) Lær deg å takle ubehaget
Å være synlig kan oppleves som svært ubehagelig, slik som for Tove i historien over her. Det er ofte dette ubehaget og i frykten vi misforstår. Vi tror at det er farlig, det er i alle fall slik det føles, så stoler vi på tankene og følelsene våre. Ofte er ikke det så lurt, fordi vi er eksperter i å finne forklaringer på ting.

Beklager at jeg er så direkte og rett på sak her, men vi finner på mange rare historier, ja rene konspirasjonsteorier. Jeg har alltid trodd at jeg var både fornuftig og realistisk, men da jeg begynte å gå mine egne historier etter i sømmene, da ble jeg sjokkert over alt det rare jeg hadde trodd på. Det er nemlig slik at vi tror på tankene og følelsene våre sånn helt uten videre. Å rydde opp i holdningene våre, er nødvendig.

Beklager igjen, men det er nødvendig å ta ubehaget som ligger i å gi slipp på gammelt og utdatert tankegods for å gi plass til det vi faktisk ønsker. Her du lyst til å lære mer? Sjekk dette gratiskurset

3) Ta plass!
Du må lære å ta din plass og ikke vente til at andre tildeler deg rom. Mange tror de må gå ut i verden og bruke albuer for å ta plass. Den strategien er kanskje mulig for de tøffeste. Hva med oss som helst vil gjemme oss. Det en ide som skremmer vettet av oss, ikke sant?

Men det går an å lære seg å ta plass allikevel! Det kan du gjøre i stillhet og i all hemmelighet! Jeg kan hjelpe deg med det gjennom individuelle coachingtimer. Vil du vite hvordan, se her.

Hvilket av disse tipsene har du mest tro på? Del i kommentarfeltet.