Hvordan takle dårlig samvittighet for å si NEI?

Kristin hadde konstant stor klump i magen, den store mørke samvittigheten som kjentes ut som ville gnage henne i filler. Den eneste måten å kunne slippe litt unna, var å gjennomføre alt hun var kvinne om å få til. Allikevel når hun la seg om kvelden, så kom følelsen kastet over henne. Hele dagen hadde hun gjort sitt aller ytterste og den dårlige samvittigheten gnagde like mye. Hun følte seg som et dårlig menneske.

Med så mye dårlig samvittighet, må jeg være et egoistisk og dårlig menneske

Det var Kristin sine ord da jeg møtte henne første gangen. Ja, mange føler det slik, men er det virkelig det samvittigheten sier deg?

Alle har dårlig samvittighet nå og da. Det er viktig og sunt, den vil hindre oss fra for eksempel å stjele, overfalle, baksnakke og skjelle ut folk. For Kristin handlet ikke den dårlige samvittigheten om slike ting. Hun fikk dårlig samvittighet fordi hun er en svært empatisk kvinne som ønsket det aller beste for alle hun kjente. Hvis hun ikke stilte opp 100% for andre, så pisket samvittigheten henne. Problemet er at for de fleste snille mennesker har samvittigheten tendens til å bli hyperaktiv. Siden du aldri begår lovbrudd, så kjeder samvittigheten seg litt. Den begynner å lete etter småting, noe må den ha å gjøre, ikke sant?

Hva kan man gjøre for å dempe samvittighetskvalene (uten å måtte si ja til alt og alle)?

Det jeg hjalp Kristin med var å utforske hva samvittigheten egentlig prøver å fortelle henne. Hun ble overrasket når hun oppdaget at samvittigheten prøvde å si henne «du må for all del unngå å bli mislikt».

Paradokset hun fikk innsikt i var at i sitt forøkt på å dempe samvittigheten og gjøre andre glade, begynte hun å mislike seg selv! Ved å snu alt på hodet og begynne å anerkjenne seg selv og egne behov først, ble hun i stand til å dempe samvittighetskvalene. I tillegg kjente hun på mye større glede selv i å hjelpe andre. «Jeg kjenner på en dobbelt glede som ikke var der tidligere» fortalte Kristin.

«Det er ganske rart. Når jeg klapper meg selv på skuldra, får jeg mye mer anerkjennelse i hverdagen enn når jeg løper rundt og hjelper andre i håp om at det vanker noen anerkjennende ord på veien. Det er deilig å føle seg fri og glad» – det ble konklusjonen til Kristin.

Mitt tips til deg for å bryte løs fra den dårlige samvittighetens klamme grep er:

  1. Er det du har dårlig samvittighet for i kategorien lovbrudd som overfall, ran, krenkelser? Hvis nei, er det på tide å ta et oppgjør med den dårlige samvittigheten.
  2. Utforsk hva samvittigheten egentlig prøver å si deg slik. Da får du nye valg i måten du kommuniserer med deg selv og samvittigheten på.
  3. Skap et nytt og mer konstruktivt forhold til den dårlige samvittigheten
  4. Begynn å anerkjenne deg selv i stedet for å streve og kjempe for å få anerkjennelse fra andre.

Hvordan kan jeg hjelpe deg?

Jeg tilbyr en kort utforskende coachingprosess for å hjelpe deg med pkt 2 og 3 – og pkt 4 når du er klar for det.

Her kan du lese mer om hvordan jeg jobber.

Husk

Du er ikke et dårlig menneske selv om klumpen i magen antyder noe slikt. Du er ikke egoist hvis du setter ned tempoet og tar vare på deg selv først

Hvis du ikke stopper opp, risikerer du å brenne ditt lys i begge endene. I ytterste konsekvens flinker du deg syk og greier kun å gi et minimalt bidra. Det er absolutt ingen tjent med, ikke sant?